Kuka ottaa sinut vastaan, kun synnyt? Kätilö, jonka kolmen ensimmäisen vuoden opinnot koostuvat sairaanhoitajaopinnoista. Kuka sinut ja lapsesi neuvolassa mittaa ja punnitsee, raskautesi seuraa? Terveydenhoitaja. Kuka vastaa puhelimeen, kun otat yhteyttä terveysasemallesi? Hoitaja. Kuka tulee luoksesi, kun rintaasi puristaa ja soitat hätäkeskukseen? Ensihoitaja. Kuka ottaa sinulta sydänfilmin lääkärille tulkittavaksi? Hoitaja: Ensihoitaja, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai bioanalyytikko, joka laillistetaan terveydenhuollon ammattihenkilöksi laboratoriohoitajana.

Kuka sinut syöttää, vatsasi toimittaa ja rakkosi tyhjentää, kun et siihen itse pysty? Omaishoitaja, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai lähihoitaja. Kuka poistaa hakaset polvestasi tekonivelleikkauksen jälkeen? Kuka huuhtelee korvasi? Hoitaja. Kuka laittaa neulan suoneesi, kun luovutat verta? Kuka laittaa kanyylin suoneesi ja huolehtii sinusta, kun tarvitset verensiirron? Sairaanhoitaja. Kuka tulee käymään edes hetkeksi, kun tarvitset kotihoidon palveluita? Hoitaja. Kuka hoitaa säärihaavasi? Hoitaja, joka konsultoi tarvittaessa haavahoitajaa. Kuka opettaa sinut pistämään insuliinia, kun sinulla todetaan diabetes eikä tablettihoito riitä? Diabeteshoitaja. Kuka tarkastaa lääkkeenottotekniikkasi ja ohjeistaa PEF-seurannan tekemisessä? Astmahoitaja.

Kuka on vieressäsi, kun viimeinen hetkesi koittaa? Toivottavasti omainen, läheinen tai omaishoitaja, mutta ainakin hoitaja. Kuka kampaa hiuksesi, ajaa partasi ja lakkaa kyntesi asuessasi palvelutalossa? Hoitaja, jos vain aikaa on. Kehen voit ottaa yhteyttä, kun koet oman tai läheisesi muistissa pulmia? Muistihoitajaan.

Laadukkaiden ja asianmukaisten terveydenhuollon palveluiden turvaamiseksi tarvitaan hoitotyön asiantuntijoiden näkemystä. Hoitajien äänen on kuuluttava yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Hoitotyön asiantuntijoiden näkemystä ei voida sivuuttaa, kun tehdään terveydenhuoltoalaa koskevia päätöksiä.

Äänestä siis ihmistä, jolla on ymmärrystä hoitotyöstä ja sen vaativuudesta sekä ymmärrystä ihmisen elämästä.