Lotta Ahola

KOKOOMUSLAINEN VAIKUTTAJA

Olen jämsäläinen, s. 1971, hoitotyön ja perustason ensihoidon päätoiminen tuntiopettaja, sairaanhoitaja (YAMK), varakansanedustaja, aluevaltuutettu ja aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja, maakuntahallituksen jäsen sekä Kuntaliiton hallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä kolmen aikuisen lapsen äiti Keski-Suomesta. Osaamiseni on sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä koulutuksessa, äitiydessä ja arjessa. Minua kiinnostavat ihmiset sekä yhteiskuntamme menestyminen, elämässä pärjäämisen edellytykset sekä sujuva ja turvallinen arki.

Luottamustehtävät

Jämsän kaupunki

Kaupunginvaltuusto

Jäsen 2012-

Jämsän kaupunki

Kaupunginhallitus

1. vpj 2021-, 2. vpj. 2017-2021

Jämsän kaupunki

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Kaupunginhallituksen edustaja 2021-, jäsen 2012-2017

Sivistyslautakunta

Kaupunginhallituksen edustaja 2017-2021

Jämsän kaupunki

Yhteistyötoimikunta

Kaupunginhallituksen edustaja 2017-

Keski-Suomen liitto

Maakuntavaltuusto

2. vpj. 2017-2021, varajäsen 2012-2017

Keski-Suomen liitto

Maakuntahallitus

Jäsen 2021-

Keski-Suomen hyvinvointialue

Valtuusto

Jäsen 2022-

Keski-Suomen hyvinvointialue

Hallitus

Jäsen 2022-2023, 1. vpj. 2023-

Henkilöstöjaosto

Pj. 2023-

Kansallinen Kokoomus

Puoluehallitus

Jäsen 2018-2023, varajäsen 2016-2017

Keski-Suomen Kokoomus

Piirin pj. 2018-2023, vpj. 2016-2017

Jämsän Kokoomus

Pj. 2013-2019, vpj. 2020-2021, hallituksen jäsen 2022-

Jämsän seurakunta

Valtuusto

Jäsen 2003-, pj. 2016-2018

Kuntaliitto

Hallituksen varajäsen 2022-2023

Hallituksen jäsen 2023-

Pro Ysitie

Hallituksen jäsen 2022-

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Hallituksen jäsen 2015-2021

Jämsänkosken Ilves ry. jalkapallojaosto

Pj. 2020-2023, tekonurmihanketyöryhmän pj. 2020-

Tehy

Valtuuston jäsen 2013-2017

Jämsän Osuuspankki

Edustajiston jäsen 2017-

Suomen Ilmavoimamuseosäätiö

Hallituksen jäsen 2020-2021

Jämsän Muistiyhdistys ry

Pj. 2016-

Vaaliralleja

 

Lasten varttuessa kiinnostus politiikkaan kasvoi. Sain mahdollisuuden kantaa yhteiskunnallista vastuuta toimimalla vaalitoimikunnassa toteuttaen koti- ja laitosäänestyksiä. Useiden vaalien toimittamisen myötä tutustuin Jämsän silloisiin pitkäaikaissairaiden- ja vanhustenhoitopaikkoihin. Monet kodit tulivat tutuiksi.

Vuoden 2012 kuntavaaleihin päätin pyrkiä ehdokkaaksi. Ehdokkuus toteutui ja minusta tuli Jämsän kaupunginvaltuutettu. Valtuustokauden 2013-2016 toimin myös sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä. Tämä luottamustehtävä oli minulle sairaanhoitajataustani vuoksi erityisen mielenkiintoinen ja koin voivani tuoda osaamistani tähän luottamushenkilöpohjaiseen asiantuntijaelimeen.

Jämsän Kokoomuksen syyskokous 2012 valitsi minut yhdistyksen puheenjohtajaksi, ja sitä tehtävää hoidin vuoteen 2020 saakka. Paikallisyhdistyksen puheenjohtajuuden myötä tulin valituksi Keski-Suomen Kokoomuksen piirihallitukseen vuonna 2016. Piirin toiminnan myötä tutustuin ja verkostoiduin entistä paremmin muihin keskisuomalaisiin toimijoihin.

Vuonna 2017 sain myös luottamuksen piirin varapuheenjohtajuuteen ja sitä kautta myös puoluehallituksen varajäsenyyden. Näin pääsin osalliseksi jo hieman valtakunnallisesta päätöksenteosta ja vaikuttamisesta puolueen sisällä. Tämä myös lisäsi verkostojeni laajenemista valtakunnallisesti.

Marraskuussa 2017 Keski-Suomen Kokoomuksen pitkäaikaisen puheenjohtajan luopuessa tehtävästään sain mahdollisuuden ja luottamuksen ryhtyä piirin puheenjohtajaksi ja tämän myötä myös puoluehallituksen jäsenyyden. Olen ollut suorastaan hämmentynyt, kuinka luontevaa minulle on ollut toimia puoluehallituksessa. Koen mahdollisuuden vaikuttaa puolueen sisällä käytävään keskusteluun ja sitä kautta vaikuttaa myös valtakunnan politiikkaan. Vuonna 2023 en enää asettunut ehdolle piirin puheenjohtajaksi.

On ollut hienoa tutustua muihin kokoomuslaisiin ja huomata, miten helppoa on toimia saman arvomaailman jakavien ja itselle tärkeiden tavoitteiden eteen työtä tekevien ihmisten kanssa.

Vuonna 2014 syksyllä minua pyydettiin vuoden 2015 eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi. Olin pyynnöstä otettu ja lyhyen, mutta perusteellisen harkinnan jälkeen päätin asettua ehdolle. Taaksepäin ajatellessa kansanedustajuus on käynyt ehkä ajatuksissani, mutta elämäni tavoitteeksi sitä en ollut osannut koskaan aiemmin asettaa. Olin kuitenkin tuolloin valmis asettamaan itseni ehdokkaaksi tunnistaen realiteetit. Halusin antaa panokseni puolueelleni. Ehdokkuuttani vahvisti oma kansanedustajan työn arvostaminen sekä saamani kannustus ja tuki.

Tuo vuoden 2015 eduskuntavaaliralli oli huikea matka. Minulle ehdokkuus oli tehtävä, joka tuli suorittaa parhaalla mahdollisella tavalla oman toimintaperiaatteideni mukaisesti. Se mitä tehdään, tehdään kunnolla! Tuolla matkalla oman minän, vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen sekä matkalla kaiken eteen tulevan käsitteleminen ja siihen reagoiminen olivat kaikki pohdittavia asioita. Kokonaisuudessaan vaaliralli 2015 oli antoisa kokemus. Ehdokasjoukkomme oli koossa jo ennen joulua ja ehti hyvin hitsautua yhteen. Kiersimme yhdessä ja erikseen Keski-Suomea ja tuimme toisiamme vaalityössä. Vaalityömme toi meille yhden kansanedustajan paikan Keski-Suomesta. Kahta tavoittelimme, joten tekemistä jäi vuoden 2019 vaaleihin.

Vuoden 2019 eduskuntavaalien teemojani olivat sote, sivistys, kestävyys ja toimeliaisuus: joku roti! Edellisten vaalien myönteiset kokemukset kannustivat panostamaan entistä enemmän vaalityöhön. Monipuolinen vaalitiimi kannusti ja tuki kampanjointiin. Kahden kansanedustajan tavoitteeseen ei tälläkään kertaa ylletty. Henkilökohtainen äänimääräni nousi hieman edellisestä kerrasta.

Vuosi 2023 oli jälleen eduskuntavaalivuosi ja lähdin kolmatta kertaa tavoittelemaan kansanedustajan tehtävää. Keski-Suomen Kokoomuksen tulos oli merkityksellinen: saavutimme kaksi kansanedustajan paikkaa ja minun äänimääräni riitti varakansanedustajaksi. Valtakunnallisesti Kokoomuksesta tuli pääministeripuolue.

Kunnallista luottamusta

Kevään 2017 kuntavaaleissa menestyin hyvin ja sain luottamuksen jatkaa valtuutettuna. Tulin valituksi myös kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajaksi. Sivistyslautakunnassa ja yhteistyötoimikunnassa sain vaikuttaa kaupunginhallituksen edustajana.

Kuntapäättäjän rooli on vaativa, ja asioiden eteen on tehtävä työtä. Helppoja päätöksiä on vähemmän. Luotan avoimeen ja rakentavaan keskusteluun sekä hyvään ja vastuulliseen asioiden valmisteluun. Jämsäläisillä luottamushenkilöillä ja virkamiehillä tulee olla yhteinen näkymä, johon kaupunkia tiedolla ja taidolla johdetaan. Aina emme ole asioista samaa mieltä, mutta aina meidän tulee voida keskustella ja pohtia ratkaisua, joka johtaa parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen Jämsän kaupungin ja sen asukkaiden näkökulmasta.

Kuntavaalien tulos toi minulle myös Keski-Suomen maakuntavaltuuston 2. varapuheenjohtajuuden. Tämän kautta verkostoni Keski-Suomeen ovat vahvistuneet. Olen tutustunut moniin uusiin luottamushenkilöihin ja viranhaltijoihin. Olen saanut oppia ja vaikuttaa laajemmin Keski-Suomessa. Jämsän näkyminen vahvemmin osana Keski-Suomea on ollut ja on edelleen tavoitteeni. Edistän omalta osaltani Jämsän kuulumista Keski-Suomeen ja keskisuomalaisuuteen, jossa myös omat juureni vahvasti ovat.

Kuntavaalit 2021 siirtyivät huhtikuulta kesäkuulle koronapandemian vuoksi. Äänestysaktiivisuus jäi huolestuttavan alhaiseksi, mutta minulle äänin suotu luottamus vahvistui. Jämsän kokoomus saavutti viisi valtuutettua.

Syksyllä 2021 alkoi valmistautuminen historian ensimmäisiin aluevaaleihin. Keski-Suomen hyvinvointialueen päättäjät valittiin aluevaaleissa 23.1.2022. Kampanja-aika oli lyhyt ja koronan kurittama. Henkilökohtaisesti vaalit olivat hämmentävä menestys: saavutin 1 357 ääntä ja olin ääniharava. Näin ollen tulin valituksi aluevaltuustoon ja -hallitukseen, jossa koen osaamisellani ja kokemuksellani olevan vaikuttavuutta. Jämsässä kokoomus saavutti 19,7 prosentin kannatuksen ollen Jämsän toiseksi suurin puolue aluevaaleissa. Keski-Suomen hyvinvointialueen rakennustyöt on aloitettu – tehtävää on paljon.

Vuonna 2023 aluehallitus nimesi henkilöstöjaoston, jonka puheenjohtajaksi minut valittiin.

Monimuotoiset luottamustehtävät

Vuosina 2013-2016 toimin Tehyn valtuutettuna. En ole kokenut itseäni koskaan ammattiyhdistysaktiiviksi, mutta päätin lähteä ehdolle ja sain luottamuksen. Koin ja koen edelleen oman ammattikuntani, sairaanhoitajien, aseman ja yhteiskunnallisen arvon edistämisen tarpeellisena.

Toimiessani Tehyn valtuutettuna tulin valituksi myös kokoomustaustaisen Arvo Ammattitaidolle -ryhmän puheenjohtajaksi. Ryhmä, kuten jo nimikin jo kertoo, on ajatuksiltaan lähellä minua. Tehyn ja koko ammattiyhdistysliikkeen ideologia ja toimintatapa eivät kuitenkaan minua vakuuttaneet. Minua harmitti, kun kaikessa esille nousi negatiivisuus ja ei käy -meininki. Odotin rakentavampaa ja ajassa olevaa toimintaa. Kunnioitan suuresti 16 vuotta Tehyä johtanutta Jaana Laitinen-Pesolaa. Koin hänen johdollaan tehyläisten asioiden edistymisen ja menestymisen. Oma valtuustokauteni alkoi vasta Jaanan jätettyä tehtävänsä.

Näin ja koin itse Tehyn toiminnan muuttuneen omalla valtuustokaudella ja jättäydyin kaikilta osin pois toiminnasta ja siinä vaikuttamisesta.

 

 

Vuodesta 2015 syyskuuhun 2021 toimin Jämsän kaupungin edustajana Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallituksessa. Tähän tehtävään valmiuksia paransin osallistumalla Kauppakamarin järjestämään Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ®) -koulutukseen. Jamkin hallitus on ollut oivallinen näköalapaikka koulutukseen ja siinä tapahtuvaan muutokseen.

Oma opinpolkuni kouluasteelta opistoasteelle ja edelleen ammattikorkeakoulututkintoon sekä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamiseen ja edelleen Opettajakorkeakouluun ovat olleet pohjana koulutuksellisille näkemyksilleni. Osakeyhtiön hallitustyö eroaa kuntapolitiikasta. Molempien ymmärtäminen on asioille eduksi. Jamkin hallituksen kautta olen saanut käyttää omaa substanssiosaamistani ja tuoda esiin tulevaisuuteen tähtääviä tarpeita työelämästä. Toisilta oppiminen ja erilaisten tulokulmien kuuleminen ovat olleet myös hallitustyöskentelyn rikkauksia.

Vuodesta 2017 kuntavaalien jälkeen vastasin pyyntöön lähteä ehdolle Jämsän Osuuspankin edustajistovaaleihin myöntävästi ja sain luottamuksen tähän uuteen vaikuttamisen mahdollisuuteen. Pankkimaailma on ollut mielenkiintoinen ja tuonut runsaasti mahdollisuuksia oppia uutta ja perehtyä asioihin uusista näkökulmista. Talouden hyvä hoitaminen on tärkeää niin omassa kodissa, pankissa, kunnassa, seurakunnassa, kaupungissa kuin valtionkin tasolla. Sain uudelleen luottamuksen 2021 syksyn edustajistovaaleissa.

Kun omien lasten harrastukset eivät enää tarvinneet minua tuekseen, liityin vuonna 2016 Jämsän Muistiyhdistykseen. Koen ennaltaehkäisevän työn sekä muistisairaiden ja heidän omaisten tukemisen tärkeänä. Aivoterveyteen vaikuttaminen on osa myös ammatillista osaamistani. Tämän vuoksi haluan olla mukana tässä toiminnassa. Toimin tällä hetkellä Jämsän Muistiyhdistyksen puheenjohtajana ja sen myötä olen oppinut paljon uutta.

Vuoden 2020 alussa aloitin Jämsänkosken Ilveksen pallojaoston puheenjohtajana sekä ”Tekonurmikenttä Jämsän Paunuun” -hanketyöryhmän vetäjänä. Hankkeen tarkoituksena on edistää jämsäläisten nuorten palloilun ja liikunnan harrastamisen olosuhteita. Hankkeelle on myönnetty Elyn rahoitus, joka kattaa 75 prosenttia kokonaiskustannuksista. Kentän oli tarkoitus valmistua syksyyn 2022 mennessä ja käyttöönotto tapahtuikin lokakuussa 2022.

#jokuroti 2019 kampanja

Vuoden 2015 eduskuntavaalien hyvän tuloksen kannustamana ja viime vuosien kasvaneiden verkostoitumismahdollisuuksien kautta päätin lähteä tavoittelemaan luottamusta kansanedustajan tehtävään vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Lapseni ovat varttuneet nuoriksi aikuisiksi ja pärjäävät elämässään ilman äidin päivittäistä huolenpitoa. Minulla on siten hyvä mahdollisuus panostaa politiikkaan ja siinä etenemiseen. Tämän hetken työstäni vastaavana hoitajana olen päättänyt luopua joka tapauksessa kesään 2019 mennessä. Koen suorittaneeni tehtäväni osaamiseni siirtämisessä ja on aika mennä eteenpäin. Ammatillisen opettajakorkeakoulun opettajaopintoni ovat vielä kesken, mutta tarkoitukseni on suorittaa ne, jotta voin tulevaisuudessa toimia pätevänä sairaanhoidonopettajana – mikäli tieni ei vie Arkadianmäelle.

Politiikassa etenemiseen ei riitä yksin oma halu ja tavoite. Ympärille tarvitaan ihmisiä, jotka uskovat sinuun ja tapaasi edistää asioita. Olen kiitollinen, että ympärilläni on ollut ja on edelleen näitä ihmisiä. Joukko on kasvanut vuosien varrella ja ”tuuppinut” minua eteenpäin. Itse olen pyrkinyt parhaimpaani ja olemaan saamani luottamuksen arvoinen. .